Materiale pentru placari
Placi destinate sobelor si de ce au nevoie
Sunt foarte folosite pentru incalzirea caselor si mentin o temperatura placuta pentru o perioada lunga de timp. Dar cum montezi placi pe un semineu sau o soba? Afla de ce ai nevoie pentru a cimenta placi ceramice grele.
Adevarul: boilerele moderne, pompele de caldura si incalzitoare cu convectie ofera toata energia termica de care avem nevoie. Totusi, nu au reusit sa faca uitate sobele sau semineele. Acestea sunt recunoscute ca fiind cea mai buna alegere pentru incalzire interioara dintr-un motiv destul de bun, de altfel.
Eficienta lor este de 60%. Au o suprafata de incalzire foarte mare si creeaza o atmosfera calda in mod constant. Si sunt, de asemenea, economic de folosit. Cateva bucati de lemn taiat sunt de ajuns pentru incalzirea a jumatate de zi.
Desi placile pentru sobe si seminee pot arata putin demodate, este exact motivul pentru ca unii le adora.
Desigur, adaugand un astfel de semineu in viata ta poate fi o sarcina dificila, dar cu putina determinare, poti avea succes. Placile pentru sobe nu doar ca se potrivesc in case din lemn, dar ofera un aer rustic designului interior. Si dupa cum indica si numele, poti coace mancaruri delicioare in interiorul acestora.
Acum, la fel ca in secolele trecute, constructia sobelor este incredintata sobarilor. Astazi, ei lucreaza in mod exclusiv in companii care produc si distribuie toate componentele speciale. Unii faiantari au, de asemenea, cunostintele necesare pentru construirea unei sobe si sunt foarte solicitati. Constructia unei sobe este considerata a fi o arta dificila. Atat designul incintei, cat si durabilitatea echipamentului, depind foarte mult de atentia celui care construieste soba.
Destul de des, cumparatorii de sobe isi bazeaza decizia pe aparente. Sunt in cautarea unei forme frumoase si a unor caramizi estetice, si cateodata uita despre functionalitatea acesteia. Vei fi rasplatit mai tarziu daca acorzi mai multa importanta tipului si marimii sobei decat aspectului.
Soba va fi o sursa confortabila de caldura doar daca nu va fi prea mica. Motivul: pentru a otine temperatura dorita, sobele mici trebuie sa fie incalzite foarte mult. Apoi, poti suferi arsuri foarte usor daca atingi peretii sobei. Dar asta nu este tot: daca placile sau chitul pentru rosturile acestora este prea fierbinte, e posibil sa crape. Un alt factor pe care trebuie sa il iei in considerare este dimensiunea gratarului si zona de deschidere a acestuia.
Cum temperaturile dintr-o soba se schimba mereu, placile se contracta si dilata. De aceea, au nevoie de o interconexiune puternica. Doar atunci vei putea evita separarea placilor sau crapaturile. In trecut, oamenii foloseau agrafe metalice elastice sau fire in acest scop. Desi tehnologia traditionala nu a fost uitata in mod complet, astazi ne bazam pe mortare moderne.
Pentru a atasa placile, un mortat de clasa S1 este potrivit. Dezvoltat, printre altele, pentru instalarea placilor ceramice pe substraturi deformabile, acesta poate face fata unor temperaturi de pana la 70C. Din moment ce mortarul are capacitati elastice speciale, placile isi pot schimba dimensiunea fara a exista riscul aparitiei crapaturilor sau a dezlipirii.
Pentru a pregati mortarul, trebuie sa il amesteci cu cantitatea potrivita de apa si sa amesteci compusul cu un mixer pentru ciment. Dupa 5 minute, trebuie sa il amesteci iar. Aplica mortarul in mod traditional, cu ajutorul unei mistrii. Imprastie-l pe suprafata de baza si pe partea din spate a placii. Totusi, trebuie sa ai in vedere ca utilizarea unui mortar bun nu inseamna ca trebuie sa neglijezi ancorele mecanice. Sunt necesare, de exemplu, pentru atasarea placilor deasupra usilor cuptorului.
Ne face placere sa iti raspunde la orice intrebare legata de produsele noastre, de unde pot fi cumparate, sau care ar fi solutia adecvata pentru proiectul tau.